Krakow

Bilder tagna av: Katarzyna.

Den polska staden Krakow är med sina nästan 760 000 invånare Polens näst största stad. Den ligger ca 300 km söder om huvudstaden Warszawa. De tidigaste spåren av befolkning här är från 600-talet e.Kr. Staden omnämns först av en judisk handelsman på besök år 966. Staden var faktiskt huvudstad i dåvarande Polen-Litauen, fram till 1596, då kung Sigmund flyttade den till Warszawa, samt tillfälligt under den tyska ockupationen under andra världskriget.

Namnet Krakow sägs komma från Krak, den man som enligt legenden dödade den drake som länge hade plågat bygden och därefter fick lägga grunden till staden. Krakow har en mycket rik historia, med flera kvarlevande byggnader, kyrkor och kloster från medeltiden. Även det kungliga Wawel-slottet härstammar från 1500-talet, det sägs att staden vuxit fram runt Wawel-kullen som slottet står på.
Staden är starkt förknippad med konst och vetenskap, kanske med ursprung i byggandet av Jagellonska Universitetet 1364. Detta resulterade i en guldålder för staden under 1400-och 1500-talen, vilken avbröts av bland annat flera svenska invasioner, samt faktumet att huvudstaden flyttades till Warszawa.

Mloda Polska-rörelsen (”Unga Polen”) var en avantgardistisk rörelse av konstnärer och författare startad i Krakow, varav majoriteten skulle komma att fängslas tillsammans med stadens intellektuella elit under andra världskrigets tyska ockupation av Polen. Även stadens judiska befolkning led enorma förluster under denna period med ghetto i staden följt av deporteringar.
Trots detta är Krakow en av få storstäder i Polen som lyckats behålla arkitektur och utseende sedan före kriget. Krakows gamla stadsdel är numera med på Unescos lista över världsarv.

Efter kriget ville man skapa en ny bild av Krakow som arbetarstad, och byggde därför en stor ny stadsdel med bostäder för arbetare samt ett nytt stålverk. Området är idag det mest befolkade i Krakow med över 200 000 människor. Sedan kommunismens fall under 1990-talet har turism, industri och kultur åter blomstrat i Krakow.

Originaltext hittar du här.

Polen | | Kommentera |
Upp